Betting historia

Det är svårt att säga exakt när vi människor började använda oss av just betting. Sporter har funnits i flera tusen år. Och vi har nästan alltid varit villiga att lägga insatser på utkomsten i en tävling mellan två eller flera konkurrenter.

Antika Rom

De flesta vet att romerska kejsare tyckte om att satsa i spel. I Rom var det dock bara tillåtet att lägga insatser under tävlingar med vagn, en sport som kan liknas med dagens travsport. Men precis som i modernare tider, så hindrade inte reglerna att insatser lades under andra spel och sporter. Det var dock kejsarna som ofta var de största syndarna när det kom till detta. Och just kejsare Augustus förknippades ofta med att spela på allt möjligt.

Modern Betting

Den betting som vi brukar oss av i modern tid när vi lägger insatser på sporter, så som fotboll och ishockey, är mer definierad. Modern betting har sina rötter i sporten pedestrianism, som lättast kan beskrivas som en tävling där målet är att promenera snabbast. Sporten var väldigt populär i England under 1800-talet och blev snart synonym med att spela. Omsättningen på insatser och vinster skapade i sin tur spelfusk. Tävlingsdeltagare började förlora medvetet och andra omoraliska taktiker togs till av ohederliga spelare för att påverka resultatet. Och som ett resultat av detta beteende skapades Amateur Athletic Association, vars uppgift var att motverka ohederligt spel.

Pedestrianism spreds snart över hela Europa och även vidare till andra länder runt om i världen. Detta tack vare sin höga popularitet både som sport och för att det var så populärt att satsa pengar i tävlingarna. Men där det finns pengar att hämta dyker det snabbt upp giriga människor. Och när dessa började påverka sporten så ledde det till att pedestrianism snart hade samma integritet som wrestling har idag.

Den gyllene eran för sport

När pedestrianisms popularitet sjönk så pass att sporten försvann, var samtidigt en ny sport tursamt nog på väg upp i popularitet, nämligen baseboll. Deltagarna i den nya sporten påvisade dock samma ohederliga beteende som i sin föregångare. Och det var inte ovanligt att spelare i baseboll gjorde dåligt ifrån sig för att påverka resultatet i matcherna. Till trotts var baseboll den populäraste sporten att satsa pengar på ända fram till 1920-talet då fler nya sporter började bli allt mer populära att satsa pengar på. Och som slutligen ledde till det som kallas den gyllene eran för sport.

Betting på sport i nutid

Idag är det dock inte alls lika vanligt att ett lag eller en spelare gör dåliga resultat eller förlorar med flit för att påverka utkomsten av matchen. Det finns gott om åtgärder som används för att motverka sådant beteende. Utredare, men även kameror, har gjort att det är mindre troligt med fusk. Det är svårt att lura miljoner tittare helt enkelt.

Så trots att betting inte går att spåra tillbaka till något specifikt årtal, så vet man att det har funnits under en väldigt lång tid. Från antiken och ända fram till idag. Betting används för att öka spänning runt evenemang och matcher i sporten. Och med utvecklingen så har allt fler metoder kommit till, så som livebetting, som verkligen ökar spänningen en hel del då du kan göra insatser i stundens hetta.

Det dyker ständigt upp nya bettingbolag som erbjuder bonusar och bra odds i ett försök att locka till sig kunder och konkurrera med de andra bolagen, vilket är någonting som spelarna vinner mest på i form av alla möjliga förmåner i processen. De flesta bettingbolagen erbjuder även chansen att spela på mer än bara sport. Man kan till exempel satsa pengar på om man tror att det kommer regna på midsommarafton eller inte, eller vilken politiker som kommer att vinna ett speciellt val. Det går alltså enkelt att satsa pengar på det mesta i dagens samhälle och det ska bli spännande att se vad nästa steg inom betting kommer att vara.