Nybörjarbetting

Vilka råd bör man ge till den som inte tidigare spelat på oddset eller liknande betting?

Tre bra nybörjarråd är:

  • Att ta det lugnt i början.
  • Att inte förivra sig.
  • Att tänka efter ordentligt innan man spelar.

Eller också ge faderullan i alla råd och bara lita på turen för till syvende och sist är det bara slumpen som har avgörandet i sin hand.

Givetvis är dock saken beroende av storleken på spelandet. Ska man satsa en större slant kanske det kräver mer än att lägga ett trippelodds för en tia. Oavsett vilket kan det faktiskt vara en god idé att skaffa lite information innan vadet genomförs – även om det bara rör sig om en tia. Då kan det vara bra att sätta sig in i hur odds och betting fungerar.

Historik

Redan mot slutet av 1700-talet finns det dokumentation om bookmakers i England men troligen startade denna typ av vadslagning långt innan dess. Man vet att det ordnades alla typer av tillställningar där först djur fick mäta sig mot andra och senare kom boxningsmatcher och hästkapplöpningar. Det var i det senare som den första noteringen om en bookmaker gjordes. Hans namn var Harry Ogden och han startade sina affärer 1790. Emellertid var allt hasardspel belagt med förbud under 1800-talet förutom just hästkapplöpningar. Detta finns fastställt i en akt från 1845. Det skulle dock dröja till 1961 innan spelbutiker med bookmakers opererade utanför galoppbanorna.

Odds fungerar så här

I Sverige startade stryktipset på 1930-talet men oddset dröjde till 1986. Hos oss är det vanligast med decimalodds och med en fotbollsmatch som exempel kan oddsen se ut så här: Hemmaseger 1,50 – oavgjort 2,50 – bortaseger 3,25. En sådan uppställning talar om vilket tal insatsen ska multipliceras med om resultatet blir vinst. En insats på 20 kronor för oavgjort ger således en vinst på 50 kronor. Precis som med stryktipset är det vanligt att kombinera flera matcher men i fallet med oddsspel väljer man själv vilka matcher man vill spela på. En trippel kan exempelvis se ut så här: Hemmaseger till oddset 1,75, en oavgjord match med oddset 2,00 och en bortaseger till ett odds på 3,00, vilket blir 1,75 gånger 2,00, gånger 3,00 (1,75 x 2 x 3). Resultatet blir 10,5, vilket således ska multipliceras med insatsen om tipset slår in.