Odds är ett begrepp som ibland kan dyka upp i vardagssamtal, särskilt om sport är inblandat. Även när man spelar på betting så brukar ordet förekomma, oavsett om det är live eller på nätet. Men vad är då egentligen odds?
Om man vill vinna pengar på spel eller vadhållning kan det vara bra att veta ett och annat om odds, och hur det påverkar en i ens spel. Man kan säga att odds är proportionen mellan vinst och insats. Det är antingen ett spelbolag eller en bookmaker som sätter oddsen. I Sverige så finns det två sorters sätt att visa odds på som är vanliga, nämligen Engelska odds och odds i decimalform. Odds i decimalform brukar anges som till exempel 1.50. Det betyder att om man har satsat 100 kronor och vinner så får man 1.50 gånger 100, det vill säga 150 kronor. Engelska odds visas istället som bråktal. 4/1 innebär att man får tillbaka 4 kronor per varje satsad krona.
Man kan även använda sig utav Asiatiska odds. De beskriver endast oddsets nettovinst. Om du gör en viss satsning så talar detta odds om för dig minimum summan som du kan få. Om oddsen är låga så finns det en stor sannolikhet att en viss sak ska inträffa, men vinsten är mindre. Om oddsen är höga är sannolikheten att något ska ske låga, men då är vinsten större. Det gäller att veta vad man gör när man satsar, och vara villig att offra en del då inget garanterar att man kommer vinna.
Man kan till exempel spela på trav. Om man tittar på travprogram så kan man se att oddsen är olika för alla hästar. De med störst chans att vinna har låga odds, och vice versa. Om en häst som har höga odds faktiskt vinner i slutändan så ger utbetalningen mycket mer än om någon av de hästar med låga odds skulle vinna. Detta förekommer eftersom man mer eller mindre förväntar sig att hästarna med låga odds ska vinna.
Man kan faktiskt spela lite taktiskt om man tänker efter. Om man är ute efter stora vinstchanser, men bryr sig inte om ifall själva vinsten är stor eller ej, så kan man ju satsa på hästarna med låga odds. Då har man en större chans att kamma hem en vinst iallafall. Dock bör man alltid följa sin magkänsla. Om du inte tror att en häst med låga odds faktiskt kommer att vinna så borde du inte satsa på den.
Odds brukar anges som fasta odds eller flytande odds. När man talar om fasta odds så innebär det att spelbolaget eller bookmakern gör en utvärdering innan eventet där de visar hur stor chans eller hur sannolika de diverse utfallen är. Efter det så är de fasta hela tiden ända fram tills spelstart. Flytande odds är självklart motsatsen till fasta. Det innebär nämligen att oddsen kan ändras fram till matchstart allt eftersom spelarna satsar, samt beroende på hur många spelare som väljer att satsa på de olika alternativen.